Array
(
    [type] => 2
    [message] => file_get_contents(https://graph.instagram.com/me/media?fields=id,permalink,media_type,media_url,username,timestamp,caption&access_token=IGQVJYdElnZAmdBdk1vYm8xZAmZAHWkU5OW9qYkNtVHBPMi1sbzRoejNUS29xRVRjek1jQU8yQjR1SUNNRXMwRFRQbTl2RlhtQ25iclFpVHA4czI5TlQxM1VXXzIxQm92MEtlRnR5c3lzbzZAvekZACUXU1VAZDZD&limit=4): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

    [file] => /mnt/bilbo-disk1/websites/dierenartsnachtegaele.be/demo/modules/database/frontend/database.php
    [line] => 32
)
Help Mijn Hond Heeft Een Te Korte Snuit - Artikel - Dierenarts Nachtegaele
Help, mijn hond heeft een te korte snuit!

Help, mijn hond heeft een te korte snuit!

Kortsnuitige honden kunnen te maken krijgen met een bemoeilijkte ademhaling. Hoe komt dit en wat kunnen we doen om hen te helpen?

Wat zijn kortsnuitige of brachycephale honden?

Brachycephale of kortsnuitige rassen (Mopshond, Franse en Engelse bulldog, Boston terriër, Shih Tzu, Pekingees ...) zijn honden met een kortere en bredere schedel in vergelijking met de middellang- en langsnuitige honden. Deze verkorte schedel is het gevolg van het extreem fokken van deze rassen, waarbij de erg korte neus als ideaal wordt gezien. 

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS)

Kortsnuitige rassen kunnen aan het Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS) lijden. Dit syndroom gaat gepaard met een aantal anatomische afwijkingen die we erg frequent bij deze honden zien: vernauwde neusgaten, een verlengd en te dik zacht gehemelte, te brede tongbasis, vernauwde luchtpijpdiameter... Dit resulteert in een erg bemoeilijkte ademhaling met een continu zuurstoftekort en secundaire gevolgen ter hoogte van het strottenhoofd, de slokdarm en de maag. Deze patiënten kunnen erg moeilijk omgaan met excitatie, inspanning, stress, warm en vochtig weer. Zelfs een doorsnee wandeling kan hen in de problemen brengen. 

Management van een BOAS patiënt

Wat kunnen we voor deze honden doen? Helaas is er geen pasklaar antwoord voor dit syndroom . Een aantal chirurgische ingrepen (aanpassen van de diameter van de vernauwde neusgaten en aanpassen van het te lang en te dik zacht gehemelte) kunnen een deel van de symptomen verbeteren en de progressie van de aandoening reduceren. Op de foto links ziet u een Mopshond na operatief verwijden van de neusgaten. Maar de chirurgische ingrepen kunnen BOAS niet genezen. Alle BOAS patiënten hebben nood aan een aangepaste levensstijl, ook na chirurgie. Deze patiënten halen een groot voordeel uit een slanke lichaamsbouw en gecontroleerde beweging. Indien u merkt dat uw hond moeilijker ademt tijdens een inspanning, dient u hem onmiddellijk rust te geven. BOAS honden worden idealiter in een koele omgeving gehouden bij warm weer, met toegang tot vers drinkwater. Indien u tekenen van bemoeilijkte ademhaling (versterkte ademhalingsgeluiden, regelmatig kokhalzen, verminderde inspanningsintolerantie), neemt u best contact met ons op. 

 

Fokken?

Uiteraard adviseren we om niet te fokken met deze BOAS patiënten. We hopen dan ook dat fokkers hun verantwoordelijkheid nemen in de toekomst en hun fokdieren goed screenen.     

Meer artikels

Help Mijn Hond Heeft Een Te Korte Snuit - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Teken bij onze huisdieren

Met de lente in het land en de zomer in aantocht, zijn de teken opnieuw aan hun jaarlijkse...
Help Mijn Hond Heeft Een Te Korte Snuit - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Chocoladevergiftiging bij de hond

Chocolade is giftig voor honden. Een halve reep fondant chocolade kan al tot een dodelijke...
Help Mijn Hond Heeft Een Te Korte Snuit - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Mijn konijn zit zo stil, hoe komt dit?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komt er bij de verzorging van een konijn heel wat...
Help Mijn Hond Heeft Een Te Korte Snuit - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Zorg jij goed voor het gebit van jouw huisdier?

80% van alle honden ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Bij katten is dit zo bij meer dan de...
Help Mijn Hond Heeft Een Te Korte Snuit - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Vaccinatie bij het konijn

Bij konijnen wordt er gevaccineerd tegen twee belangrijke aandoeningen: myxomatose en RHD...

Volg ons op Instagram

Array
(
    [type] => 8
    [message] => Trying to get property of non-object
    [file] => /mnt/bilbo-disk1/websites/dierenartsnachtegaele.be/demo/templates_c/9bde79efbaddd6295d01ee7cb24541da9f5717f9.file.instagram.posts.tpl.php
    [line] => 28
)

Eat, sleep, save pets, repeat!

Privacy Statement | Cookie Statement | Disclaimer

Wij gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Meer informatie
Ik snap het!