Zorg jij goed voor het gebit van jouw huisdier?
80% van alle honden ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Bij katten is dit zo bij meer dan de helft van de dieren ouder dan 3 jaar. Daarom adviseren we om het gebit van je hond en/of kat te poetsen. Zo voorkom je de vorming van tandplak en -steen en zorg je voor gezond tandvlees!
Hoe herken je gebitsproblemen?
De meeste gebitsproblemen onstaan door de opstapeling van tandplak op het tandoppervlak. Eenmaal er tandsteen ontstaat, merken we vaak een slecht geurende adem op. Er kan een tandvleesontsteking ontstaan en de tanden komen los te zitten. De hond of kat kan pijn ervaren tijdens het eten. Overmatig kwijlen of bloedend tandvlees kunnen ook signalen zijn van gebitsproblemen.
Gebitsverzorging bij jouw huisdier
Net zoals ons gebit, heeft ook jouw hond of kat nood aan een regelmatige gebitsverzorging. Als er zich geen tandplak kan vormen, onstaat er geen tandsteen dat op zijn beurt tandvleesontsteking initieert.
De meest effectieve manier om gebitsproblemen te voorkomen is tanden poetsen. Dit kan je doen met een vingertandenborstel of een kleine tandenborstel en een enzymatische tandpasta voor kleine huisdieren. Deze tandpasta bevat geen fluoride, want ook onze huisdieren mogen dit niet inslikken. Idealiter werk je stapsgewijs om je hond of kat te laten wennen aan het poetsen. Je start met wangmassage over de tanden en daarna probeer je over de tanden te wrijven met je vingers. Indien je huisdier dit allemaal toelaat, kan je met je vinger de tandpasta over de tanden wrijven. Hierna rest enkel nog de kleine stap naar het vingertandenborsteltje of de kleine tandenborstel.
Extra hulpmiddelen
Tegenwoordig is er een ganse markt aan hulpmiddelen om het gebit van je hond/kat gezond te houden. Er bestaan enzymatische korrels en kauwstrips, oplossingen om aan het drinkwater van uw dier toe te voegen, kauwspeeltjes, reinigende gels etc.
Detartratie
Indien jouw hond of kat veel tandsteen, matige tot ernstige tandvleesontsteking en/of losse tanden heeft, kan een detartratie, al dan niet met tandextracties, hulp bieden. Tijdens een detartratie wordt het tandsteen met behulp van ultrasone trillingen van het tandoppervlak verwijderd. Losse of rotte tanden kunnen geëxtraheerd worden. Deze behandeling gebeurt altijd onder een algemene narcose. Uiteraard wordt jouw huisdier grondig gescreend, vooraleer hij of zij verdoofd wordt.